woensdag 5 juni 2013

Pre Pain Oldenzaal afgebrand - eindelijk een andere veloteur ontmoet

Vandaag is Pre Pain in Oldenzaal afgebrand, zo'n 500m bij mijn werk vandaan. Gelukkig geen doden of gewonden. Omdat dit 1 van de grootste afbakbroodjesbakkers (3x woordwaarde) is in Nederland, zullen de schappen bij AH en C1000 nog wel lang leeg zijn.

Voor ons was het ook een probleempje. De rook kwam recht op ons bedrijf af. Aangezien laboratoria een enorme afzuigcapaciteit hebben, moet er ook enorme inlaatcapaciteit van verse lucht zijn. En die komt van buiten, op het dak. Dus binnen de kortst mogelijke keren stonk het verschikkelijk naar rook op de labs. Nu was de lucht even niet zo heel vers. De bakker bakte zijn afbakbroodjes wel heel bruin dit keer.

Binnen een paar minuten had iedereen brandende ogen op het lab, dus iedereen van het lab gehaald en alle afzuiging uitgezet. Gelukkig hebben we wel eerst nog alle opstellingen veilig kunnen uitzetten. Op de kantoren hadden we nergens last van. We kunnen veilig werken met de smerigste farmaceutische stofjes, maar een rookpluim buiten legt meteen de hele boel plat.

De rook komt recht op ons af. Foto vanuit het kantoor.
 

Pas tegen vijven kan de afzuiging weer aan en kan het werk van de dag netjes afgerond worden. De schade hebben we aardig weten te beperken, iedereen bleef rustig en deed wat hij moest doen.

Dit keer moest ik op tijd naar huis om op de kids te passen, vrouwlief heeft een gezellig avondje met haar nieuwe werk. Ik stap in Magic Bullet en alles blijkt nog geblokkeerd met politie-linten en...hele dikke brandweerslangen.

Onder de linten door, over de slangen heen. Door het felle zonlicht had ik geen idee wat ik met de iPhone fotografeerde. De dikke brandweerslangen staan er niet goed op...
 

Uitstappen en Magic Bullet voorzichtig over de slangen heen tillen. Ik klim er weer in, zet mijn GPS track aan en hoor iemand roepen. Boze agent?! Ik kijk om heen, en hoor nog een keer roepen. Nu pas merk ik dat het achter me is. Ik kijk om en zie een zwarte Strada! 'Hoe ben je daar overheen gekomen?'  Tsja, achterwiel er voorzichtig overheen trekken, door de voorkant op te tillen aan de trapgaten?

Wat een toeval. Ik stap uit en help de veloteur over de slangen heen. Hij pakt normaal altijd de Oude Postweg, maar die is volledig geblokkeerd met brandslangen. Ik stel voor samen naar de Hengelose Straat te rijden, waar de Oude Postweg op uitkomt, en zo fietsen we rustig een stukje op. Zijn vrouw heeft een blauwe velomobiel, en Peter de Rond rijdt hier met zijn Quest. Peter moet zo'n beetje naast de brandende bakkerij werken. Allemaal veloteurs op Het Hazewinkel in Oldenzaal, maar ik zie er nu pas een voor het eerst.

...maar deze vind ik dan wel weer gaaf. Mooi gepoetste Strada.
 

Ik moet duidelijk wennen aan velomobilisten gezelschap. Voelt ongemakkelijk, zo breeduit met z'n tweeen op het fietspad. Bij de volgende wegblokkade rijd ik achter hem aan rechtsaf het fietstunneltje in...waar hij rechtdoor gaat! Volgens mij waren we beiden verrast dat ik wel de bocht nam en hij niet. Ik kan nog net even zwaaien. Zo heb je een lotgenoot en zo ben je hem weer kwijt. Blijkbaar weet hij een afstekertje dat voor hem handig is, maar voor mij niet. Ik wacht nog even aan de andere kant van het tunneltje, bovenaan, maar zie niets aan de overkant. Ik voel me wat onhandig, weet dat de vrouw thuis zit, besluit niet meer te wachten, zet aan en zoef met 45kmh naar een groep fietsers. Op de rem, probeer in te halen, weer op de rem, tegenliggers, maar daarna vlotjes naar huis.

Sorry, volgende keer beter. Lijkt me leuk een keer samen met wat meer tempo over de Oude Postweg te gaan.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Magic,

  Gelukkig enkel materieële schade! Ja, dat zal wel zo vlug mogelijk de aanzuig van buitenlucht stoppen geweest zijn, rook inademen is erg ongezond. De slangen zijn toch nog redelijk te zien, een velomobiel in het "wild" ontmoeten lijkt me leuk, maar dat zal mij nog minder vlug gebeuren dan jouw.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn "meet" collegae vertellen wel eens dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is tijdens een incident.....vandaar onze ademlucht die vooral tijdens nablussing het belangrijkst is. Veel bedrijven hebben RWA (RookWarmteAfvoer) op het dak, een soort rook/warmte luiken die open gaan bij een brand positief alarm zo heeft de brandweer binnen meer zicht en de warmte kan eruit inlaten van verse lucht in de gebouwen zit meestal in de zijgevels.
  Het is altijd vervelend zo'n brand bij de buren mooi dat er geen gewonden zijn. Overigens weet ik niet beter dan dat je in een lab altijd overdruk hebt of is dat niet zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Willem,

  Thanks. We leven in een beschaafd land, en als je meet-collega's zeggen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid dan geloof ik direct dat ze die mededeling naar eer en geweten doen. Dit bedoel ik niet cynisch; ik ken het wereldje een beetje, en mijn indruk is dat het hele serieuze mensen zijn. Maar ze kunnen er natuurlijk geen rekening mee houden dat een eindje verderop misschien een bedrijf de rook op volle kracht met een paar flinke installaties naar binnen zuigt. Ze zeggen er ook altijd bij: houdt ramen en deuren gesloten en als je buiten bent, adem de rook niet in. Dat hebben wij eigenlijk gedaan. Dat was ook een heel simpele beslissing: binnen een paar minuten was het nauwelijks meer uit te houden in het lab. We zagen de pluim komen, ik liep naar het lab om te checken en we konden meteen gaan ontruimen; de lab medewerkers kwamen al op me af: wat is er aan de hand?! Gezond of niet, daar ga ik geen risico nemen.

  Dan over- of onderdruk op een lab. Op een chemisch lab heb je onderdruk: je wil de chemische troep op je lab houden, en niet andere ruimtes (kantoren etc) in blazen. Om je medewerkers te beschermen is er ook een hoge verversingsgraad. In een clean room, waar je steriele produkten maakt, heb je overdruk: je wilt alle stof troep buiten je produkt en buiten je schone ruimtes houden. Eigenlijk heel logisch, maar het bijt elkaar weleens. Voor hele giftige geneesmiddelen (bijv tegen kanker) zijn er dan ook speciale units die over- en onderdruk met elkaar afwisselen. Zit ook in een aparte vergunning.

  Ik weet niet of de bakker RWA had, ze hadden wel grote problemen om bij de brandhaard te komen. Ik begreep dat ze het pand hebben moeten opgeven. Nog maar een paar jaar oud. Gelukkig geen slachtoffers, maar het zal je bedrijf / je werkgever maar zijn. Drama, daar zit hoe dan ook jaren hard werken van een hoop mensen achter. Dat gaat dan even in vlammen op. Een vader van een vriendje van mijn kids werkt er...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meten om om het effectgebied te bepalen is altijd veilig maar wel nodig. Als er geen slachtoffers zijn is een van de eerste taken om in het effectgebied de veiligheid van andere bedrijven te waarborgen. In jullie geval een goede beslissing om alles goed gesloten te houden. inderdaad ik weet er ook van dat je met onderdruk te maken kunt krijgen in een lab en het lijkt mij ook een ramp als je bedrijf ineens weg gevaagd is door brand oid.

   Verwijderen
 4. Bedankt voor het helpen tillen! Dat scheelde veel gedoe. Volgende keer fietsen wel wat meer, maar ook ik had mensen op mij wachten. Zou je mijn naam kunnen weghalen? De foto vind ik geen probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gedaan, sorry!!! onnadenkend van mij.

  BeantwoordenVerwijderen