Eigenlijk was ik het niet van plan, maar hieronder dan toch een review van de ROAM2.
Bij de Internet aanschaf was het mij niet helemaal duidelijk wat nu wel in de verpakking zat en wat niet. Uiteindelijk had dit tot gevolg dat ik een lensdop teveel had besteld. Nou ja, kan ik er 1 kwijt raken.
Hierbij een 'what's in the box':
- ROAM2 camera
- Hoesje met lensdoekje
- Lensdop
- Voetje draaibaar op vlak oppervlak, bijv helm, met reserve plakker
- Flexibel voetje niet draaibaar voor 'op ruw oppervlak'
- Borglijntje
- USBkabel
- Software via Internet
- GEEN microSD kaartje (in Nederland)
Ik heb erbij gekocht:
- Windcutter oftewel de kabouterbaard
- Hardcase
- Lensdop (achteraf niet nodig)
- 32Gb microSD kaartje klasse 10
De reden dat ik de ROAM2 heb gekozen is goede prijskwaliteit verhouding, spatwaterdicht, goede stroomlijn, full HD en de optie voor slowmotion. Duurdere modellen hebben ingebouwde GPS en/of Bluetooth voor bediening vanaf je smartphone.
De ROAM2 heeft een degelijke alu-behuizing die spatwaterdicht is (tot 1m). Op de
Contour website staan filmpjes waarin ermee gezwommen wordt. Ideaal voor buitensporten wordt gezegd. In diverse kleuren te krijgen en ik kies natuurlijk voor Magic Bullet rood met grijs. De hardcase past wel heel precies om de ROAM2 heen en is eigenlijk een paar mm te klein.
De bediening is eenvoudig: achterop zit een grote aan/uit knop waarmee ook een laser voor de uitlijning aan gezet wordt. Deze knop zit op een waterdicht klepje, waarachter de USB aansluiting en het microSD kaartje zitten. Plaatsing van het microSD kaartje vond ik niet handig, het klepje zit in de weg en het slotje voelt niet al te degelijk. Voorzichtig zijn! Verwijderen is nog moelijker, maar dat ben ik gelukkig toch niet van plan, uitlezen gaat prima via USB. Bovenop zit een grote schuif waarmee de opnames gestart/gestopt kunnen worden. Zowel klepje als schuif kunnen geblokkeerd worden. Er zitten indicator LED's op voor opname, batterij-status en kaart-status.
De camera heeft 3 bevestigingsmogelijkheden: klassiek statief-schroefdraad onder en zowel links als rechts een schuif systeem. Om in alle posities toch rechtop te kunnen filmen kan de kop van de camera gedraaid worden. De laser kan dan helpen in uitlijnen. Bij het schuif systeem is, heel verstandig, een borglijntje meegeleverd.
De camera-instellingen zijn alleen te wijzigen vanaf een computer met de gratis software, Contour Storyteller. Dat kan een beperking zijn in de praktijk als je met je outdoor sport bezig bent, maar het houdt de camera zelf wel lekker simpel. In Storyteller kan je trouwens ook eenvoudige opname-instellingen als belichting, sharpening en contrast regelen. Verder zijn er een aantal belichtingsmodi: gemiddeld, centrum en spot meting.
Met de ROAM2 kan ik ook de verschillen tussen GPS en bikecomputers gaan filmen en zo kan ik GPS apps voor de iPhone gaan testen.
De Magic-Bullet-rode Contour ROAM2 met Magic-Bullet-grijze kabouter-baard tegen windgeruis. De voorzijde van de lens is draaibaar om altijd recht te kunnen filmen.
De waterdichte (1m diep) afsluiting van de USB-poort, moeilijk verwisselbare microSD kaart en wat knopjes
De standaard levering: camera met lensdop, hoesje, USB kabel, flexibele bevestiging (zwart), extra 3M plakker voor de draaibare bevestiging (niet op foto, wel standaard meegeleverd) en borglijntje. De kabouterbaard is niet standaard. Ook de microSD kaart wordt in Nederland niet meegeleverd.
De extra bestelde hard case, waar de ROAM2 wel heel precies in past. Geleverd met een kort USB kabeltje.
De strandaard meegeleverde 360 graden draaibare bevestiging...
...met de ROAM2 erop...
...met hoofdlamp en kabouterbaard zie je er dan belachelijk uit, maar kan je wel leuke filmpjes maken!
De Kabouterbaard plak je 1x over de microfoon en kan er daarna eigenlijk niet meer af zonder hem te beschadigen. Hieronder een filmpje waarin het effect van de kabouterbaard op het windgeruis te horen is. Voor mij het duidelijk verschil tussen redelijk bruikbaar geluid en bijna onbruikbaar geluid. Het beeldmateriasl is flink gecomprimeerd om hanteerbaar te blijven op een blog. De kwaliteit is dus veel minder dan de originele full HD opname van de ROAM2.
Het effect van de windcutter
Behalve op de
Contour website, zijn de ROAM2 specificaties ook
hier te vinden, in een wat uitgebreider overzicht. Op deze websites zijn ook HD films gezet waaruit je een indruk kan krijgen van de videokwaliteit van deze camera. Mijn oordeel: vrij goed en zeer goed voor een compacte sportcamera van deze prijs.
Er zijn talloze directe video-vergelijkingen te vinden op internet tussen verschillende sportcamera's, vooral met de ROAM, voorganger vd ROAM2. bijv
hier. De ROAM is dan zeker niet de slechtste, en heeft in mijn ogen een vrij natuurlijke kleurweergave, goed contrast en goede scherpte (voor zo'n simpel lensje).