woensdag 13 februari 2013

En toen was er licht (5)

Nog een laatste update over mijn fiets/hoofdlampje Xeccon S14. Het kapje heb ik verwijderd omdat het bijna geen effect heeft (zie posts 26 jan en 30 jan). Een diffusor heb ik geprobeerd door een schijfje op maat te knippen uit een plastic 2L melkpak. Prima diffusor, maar voor tegenliggers wordt het niet beter, misschien zelfs slechter. En ik heb geen profijt meer van de hot-spot. Dus die valt ook af. Eigenlijk bevalt het me allemaal prima zoals het lampje geleverd wordt. Als ik de lamp in de low stand gebruik heb ik genoeg licht op trajecten die ik ken en verblind ik niemand. Op onbekend en onverlicht terrein is de high stand weleens prettig.

Naar aanleiding van een vraag over brandtijd heb ik nog eea getest, nadat de batterij een aantal laadcycli had doorlopen. Zie tabel. Brandtijden zijn ruimschoots lang genoeg voor mij, maar veel minder lang dan de Belgische test rapporteerde voor de Xeccon S12: 4 uur op high. Dat leek me ook wel erg lang.

Brand tijd High @ 20oC (hrs)
2:00
Brand tijd Low @ 20oC (hrs)
5:30
Laad tijd @ 20oC (hrs)
2:00
Afmetingen lamp (LxD mm)
55x42
Gewicht lamp (g)
130
Gewicht batterij (g)
282

 De tabel heb ik ook toegevoegd aan de eerste post over dit lampje.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Magic Bullet,
  Dank voor je positieve waardering op mijn blog www.bocycle.nl van Bocycles rekenprogramma. En leuk dat je je zo verdiept in dit programma. De rolweerstandscoefficienten heb ik geschat op basis van informatie op o.a.
  http://www.velofilie.nl/rolweerstand.htm en
  http://www.tribologie.nl/abc/cof.htm en
  http://eduardbotter.blogspot.nl/2008/06/uitrolproeven-vervolg.html
  De ligfiets heeft een hogere Cr dan de racefiets vanwege de kleinere wieldiameter (20" ipv 28"). Velomobiel en ligfiets heb ik gelijk gekozen 0,004 omdat inderdaad de massa op 3 ipv 2 wielen drukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Magic Bullet,

  Ik heb ook een LED headlight. Een merkloos ding van Sinterklaas gekregen. Maar ik heb er in het donker wel erg veel plezier van op een onverlichte weg door het bos van en naar mijn werk. Daarnaast is mijn forenzenligfiets voorzien van de Sigma Power LED (circa 10 uur brandtijd in de middenstand) en een led lenser.

  BeantwoordenVerwijderen