zondag 27 januari 2013

En toen was er licht: video's

Eigenlijk is dit een test om video's te uploaden. Maar goed, deze filmpjes geven wel een aardig beeld van mijn nieuwe hoofdlampje. Nu de dooi is ingetreden ga ik weer over Borne fietsen en daar kan ik een paar betere praktijkvoorbeelden filmen.

13 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Wat een bak licht, weet je al hoelang de batterij meegaat.
  Ik werk aan de Edisonstraat in Oldenzaal, en rij met een Quest.
  Leuk dat er nog iemand naar Oldenzaal rijdt in een Velomobiel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, we've got company:-) ik werk op de Zutphenstraat. Ik heb al wel over je gehoord, niets dan goeds natuurlijk, maar nog niet gezien. Die Belgische test (zie 1e post) claimt 4 uur op groot licht, aardig wat. Zou wel kunnen, battery-pack is maar liefst 4x 18650 Li-ion.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, en we zijn niet de enigste, Gert Beumer uit Enschede zit bij jou in de buurt met een zwarte Strada.

   Verwijderen
  2. Dat is toevallig. De Zwarte Strada werkt ook aan de Zutphenstraat. Hoe rijdt jij van Delden naar je werk?

   Verwijderen
  3. Die zwarte Strada heb ik tot op heden niet gezien...ander bioritme?!
   Mijn route staat op mijn post van dinsdag 08 januari. Nadeeltje van het blog-format: lastig terug vinden van oude posts. Bij voorkeur ga ik tussen Borne en Hengelo door, maar ik kan ook dwars door Hengelo.

   Verwijderen
  4. Ander bioritme zou kunnen. Ik begin ergens tussen half 8 en half 10 afhankelijk van (te) veel dingen. Ik kom echter via de Visschedijk de A1 over en ga direct 2x rechts terug richting de snelweg. Ik werk in de ZW hoek. Onze WW route overlapt dus amper.

   Verwijderen
 3. Wat is het verband toch met stropers en velomobielrijders ? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. :-))) je hebt me door...in die Mango past prima een dubbelloopsjachtgeweer, en, met een beetje proppen, ook nog een ree...wel keurig op het fietspad blijven, anders wordt je aangehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met deze verlichting is het onmogelijk om niet meer gezien te worden! Klasse, zolang tegenliggers er geen last mee hebben.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Adri,
  Doel van mijn lampje is de weg vinden in het donker. Verblinden van tegenliggers kan een serieus probleem zijn met dit lampje. In de high stand kan de hot-spot oogschade veroorzaken, vergelijkbaar met groot licht van een auto. Daarom heb ik er een kapje opgemaakt, en rijd ik in de bebouwde kom alleen op de low stand, die vergelijkbaar is met high van de BundM's. Buiten de bebouwde kom moet ik oppassen met tegenliggers.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo,
  Ik heb een K in bestelling en ben er nog steeds niet helemaal uit hoe ik het grote licht wil laten monteren.
  Standaard is dat bij de K 1 lamp midden voorin de neus. Dit is echter voor de stroming om de neus heen fataal, dus eigenlijk niet zo gewenst.
  Ik heb gezien dat jij 2 BundM IQ lampen naast de cockpit hebt staan, dat zou dus mijn tweede optie zijn, hier is het minder erg voor de stroming om de velo en dus okay.
  Mijn twijfels zijn nog steeds of de lampen naast de cockpit genoeg licht op straat voor de velo werpen?
  Of wordt dit juist beter omdat de lampen dan hoger gemonteerd zijn en het licht verder kunnen werpen?
  Of komt juist een deel van het licht alleen op de mango omdat de lampen zo dicht aan de carroserie gemonteerd zijn en daardoor niet meet op straat?

  m.vr.gr.
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Johan,
  Ik heb geen ervaring met lampen in de neus, maar bij Sinnerbikes hebben ze me bezworen dat je meer ziet als de lichten hoger zitten omdat de bundel dan verder kan schijnen. Wat ik wel weet is dat je een flinke dode hoek voor je velomobiel hebt. Daar is het nutteloos om je lamp op te laten schijnen, wat sneller zou gebeuren als de lamp in de neus zou zitten. De lampen op mijn kap schijnen ook een beetje op de kap zelf. Dat heeft geen nadelig effect; dat licht komt immers toch in je dode hoek voor de fiets. Een ander, niet te onderschatten voordeel van de hogere lampen is de betere zichtbaarheid in het verkeer. Mijn lampen zitten net zo hoog als op een normale fiets en zijn daardoor goed zichtbaar in autospiegels, op de door de automobilist te verwachten plek. Twee lampen op wat afstand van elkaar geeft bovendien het 'ogen effect', zie bovenaan mijn blog. Het is in mensen ingeprogrammeerd om starende ogen op te merken. Waarschuwingsmechanisme tegen toesluipende vijanden. Er rijden hier nog wat velomobielen rond en de feedback die ik van de locals krijg is dat ik het best zichtbaar ben in het donker, juist door mijn hoge dubbele lampen. Verder wil je graag licht op de rechter berm hebben als je een tegen
  Iiggende auto wilt passeren. Autodimlichten verblinden nogal. Met dubbele lampen die wat meer naar buiten staan moet dat ook beter gaan danmet een enkele in de neus. Al met sl ben ik tevreden met mijn lampen, alleen in bochten vond ik het dus nog niet genoeg.
  Over stroomlijn durf ik geen uitspraak te doen. Vwb de bediening is de Manog Sport verbluffend eenvoudig om gewicht te besparen. 1 hoofdschakelaar doet alles. Eerst vond ik dat lastig: ik moet de IQs dimmen op het lampje zelf langs de schuimkap door. Nu rijd ik gewoon altijd met groot licht. Nooit commentaar gehad. Nog een voordeel: mocht je een race gaan rijden dan sloop je ze er makkelijk tijdelijk af.
  Succes met je keuze, en stel deze vraag ook eens aan iemand met de lampen in de neus.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Over het "ogen effect" had ik nog niet nagedacht. Ik zal dat nog eens overdenken.
  groeten,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen