zondag 20 januari 2013

Klittenband bevestigen zodat het nooit(?) meer loskomt

Buiten begint de sneeuwstorm, binnen is het lekker warm, ook in de schuur van de buurman. Tijd dus voor wat kleine reparaties. Twee dingen ga ik doen:

1- De accu zit bij de Mango Sport op de achterwielkast. Om de accu thuis op te laden moet er een stekkertje los. Door het telkens los halen begint het snoertje los te raken langs de onderbak. Vastgeplakt met secondenlijm (Sinnerbikes adviseert badkamerkit, maar ik heb geen kit bij de hand). Het stekkertje zet ik vast met een tie wrap op de 'kleerhanger'. Zo is er een trekstop en zal het niet snel meer losraken.

2- Klittenband. Ik wil een plekje voor de brillenkoker van de fietsbril en voor mijn bidon. Eerdere pogingen zijn gestrand op te smalle klittenband die te koud is (te stijf) zodat hij de welving van de bak niet volgt, maar zichzelf weer oprolt. Ook plakte de lijm niet goed in de kou (10oC, alles is relatief...). Inmiddels is ook de klittenband waar ik mijn iPhone opplak losgeraakt. Irritant.

Dit wordt een poging om klittenband zo te bevestigen dat het nooit meer los komt. Daags nadat ik de klittenband heb gekocht, komt Wim Schermer met adviezen over het aanbrengen van klittenband en met (helaas voor deze keer) veel goedkopere klittenband in zijn winkel. Wel is mijn klittenband wat breder (5cm). Daar gaan we.

Benodigdheden:
- klittenband
- schaar
- microvezeldoekje
- wasbenzine
- fohn
- secondenlijm

Eerst knip ik de stukken op maat. Dat bepaal ik door in Magic Bullet te gaan zitten en goed te kijken hoe ik de cockpit wil inrichten. Lekker ruim bemeten zodat het een groot gelijmd oppervlak krijgt en het minder snel los getrokken wordt. Daarna rond ik de hoeken af met de schaar, omdat daar vaak het losraken begint. Vervolgens ontvet ik de bak met een microvezeldoekje met een klein beetje wasbenzine. Even laten uitdampen voor de gezondheid. Dan pak ik de fohn en begin ik de plek van de bak waar de klittenband komt lekker warm en droog te fohnen. Een reep klittenband wordt gefohd tot het soepel is. Aan een uiteinde haal ik een paar cm beschermlaag los en doe een strookje secondenlijm op het kopse eind. Omdat de rest nog beschermd is, is het makkelijk uit mikken waar ik de klittenband wil krijgen. Uiteindje vastdrukken en dan rustig een nieuw stukje vrijmaken. Om de paar cm een stipje secondenlijm, aandrukken, enz. Aan het eind nog even fohnen en rustig nadrukken.

Hierbij het resultaat. Ik ben benieuwd hoe lang dit blijft zitten, maar ik heb goede hoop.

Stukje voor stukje plakken. Hoeken afgerond.

Het eindresultaat.Brillenkoker...


...bidon...


...en iPhone.

5 opmerkingen:

 1. Hi Magic Bullet,
  Zie er fraai uit en blijft zo gegarandeerd zitten. Precies zo zitten mijn iPhone en automatische garagedeuropener sinds jaar en dag op de rechter wielkast.
  Voor zaken die nog stabieler moeten vastzitten, mijn GPS op mijn stuur, gebruik ik de 3M Dual-lock klittenband. Dan klikken je spullen echt vast en ook weer los.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik meestal bison constructielijm om klittenbandjes vast te lijmen. Eenmaal droog (dat duurt wel even een paar uur) Gaat jet alleen met grof geweld en een mes nog los.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Mark,
  Mocht het weer loslaten, dan ga ik met constructielijm in de weer. Voordeel van secondelijm is ... de korte droogtijd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het nadeel van constructielijm is dat als je dat ooit een keer weer verwijderen wil, dat nauwelijks zonder schade aan je mooie carbon lukt.
  Een heel fraaie methode is ook eerst het te beplakken deel voorzien van PVC tape. Daarop plak je met secondenlijm je klittenband. Zo plak ik de voetenstrip onder de fiets. Gaat onder geen voorwaarde uit zichzelf los. Wil je het toch loshalen, is het verwijderen van de PVC tape voldoende. Het resultaat is dat er geen lijmresten achterblijven en alles als nieuw blijft.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede tip Wim, dan toch maar bij de secondenlijm blijven.

  BeantwoordenVerwijderen